Subscribe to RSS Feed

Bra morgonrutiner, och en god nyttig frukoststart på dagen – inte enbart klyschor


Föräldrarna tjatade på mig och brorsan vid den ytterst kritiska morgonkvisten: ”om du äter en bra frukost så står du dig hela dagen”. Jag har har via mina egna barn reproducerat den frasen till fullo, och försöker hängivet hamra in budskapet till Hanna och Frida. Frukosten är groteskt viktig eftersom hjärnan som kroppen behöver fyllas upp på energi och bränsle. Koncentrationen förbättras liksom den egna prestationen vare sig man ska till skolan eller jobbet, dessutom blir i alla fall jag på bättre humör och mer harmonisk under hela dagen. Jag har jämfört med hur jag fungerar då jag hoppat över frukosten någon vecka; det resulterade i en mer lättirriterad, halvtrött Mats som sedermera vräkte i mig onyttigheter på kvällen istället.

I vilket fall som helst så fungerar bilar som en god metafor till den mänskliga kroppen. Precis som människans bästa vän måste den skötas noggrant för att fungera optimalt. Kroppen är dock miljarder gånger mer komplicerad än klimatförändringen. Det finns så många faktorer i kroppen som måste få sin lilla dos för att helheten ska fungera, och för att vi på både kort som lång sikt ska hålla oss ifrån psykiska som fysiska sjukdomar. En klyscha eller essensen i kreativitet och livskvalitet? För mig finns det det bara ett adekvat svar.

Det har tagit sin beskärda tid att hitta denna frukostformel, men nu är den på plats, och den har indoktrinerats för att ätas 2-4 gånger per vecka. Äts den oftare finns det en risk att man helt enkelt blir allergisk eller överkänslig mot exempelvis nötter; lagom är bäst. Jag inleder frukostprocessen med en kokainstark kopp kaffe, vilken är akilleshälen i konceptet, men jag måste helt enkelt ha en kopp kaffe på morgonen. Anledningen att kaffet intas först är att koffeinet neutraliserar bland annat järnupptaget, så det vore idiotiskt om jag drack kaffet efter frukosten.

Norrköpings tidningen och morgon-tv förgyller det ofta bryska uppvaknandet av klockradions tidigare terrorsignaler. Därefter dricker jag 1 liter vatten med några rejäla klunkar med kallpressad olivolja. Vattnet förebygger kaffets urindrivande effekter samt att man väcker kroppen på ett mer naturligare sätt. Oljan måste vara kallpressad det vill säga att den inte är processad, det vill också säga att allt det nyttiga är kvar i det sydländska guldet. E-vitamin ochväxtomega-3 är ämnen som man tillgodogöra sig, enligt min hälsoguru Tommy Svensson är detta en universaldryck till välbefinnande.

Nötter, guds gåva till mänskligheten

Egenkomponerad ekologisk nötmüsli har fördelen att man själv får välja vad man vill ska ingå. Att ha nötter som bas istället för de fyra sädeslagen är som att ha flytväst vid båtturer – essentiellt för hälsan. Nötternas hälsosamma egenskaper placerar dem i matvarornas superliga. De små miraklen är späckade med proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler, antioxidanter och inte minst nyttiga fetter. I nötterna finner vi livsviktiga mineraler som magnesium, järn, och kalcium, ämnen som många människor inte får i sig via den processade maten som bistår oss i snabbköpen. Nötter är nyttigast i sin naturliga version, så dra ner på nötter som är saltade, oljerostade, honungsrostade, glaserade eller på annat sätt bearbetade, annars transformeras de till onyttiga snacks.

Vi använder en kvarn för att mala ner livselixiret tillsammans med  ekologiska Goji bär. Kronan på verket blev ändå de torkade blåbären,  den sista ingrediensen är det dock saffransvarning på. De blå runda bären har numera fått en välförtjänt renässans, då innehållet har helande effekter som exempelvis avgiftande och laxerande enzymer. Till en början åt jag häxbrygden likt ur en bruksanvisning, men så småningom upphörde processen.

För min del kom keso att fungera som den förlösande ingrediensen. Det blev så mycket lättare att kunna äta blandningen när man blandar det med keso och naturell yoghurt. Som sagt innan dess tog det emot att knapra på de torra nyttigheterna, det måste helt enkelt vara gott och vardagligt naturligt att äta blandningen. Jag brukar ibland lägga i skivad banan, kiwi eller eller färska bär då det finns hemma. Hela denna frukostbryggd skapar en positiv cocktaileffekt där kropp som själ blir påfyllda till bristningsgränsen av livsnödvändiga ämnen som möjliggör att kroppens biokemiska processer fungerar friktionsfritt. Det medför större chanser till en positivare dag, än om man skippat frukosten, eller exempelvis ätit rostad macka med marmelad på och juice till.

Men som sagt nötterna och alla de andra ingredienserna bör vara ekologiska, annars blir helheten missvisande och aningen kontraproduktiv, med alla bekämpningsmedel som sprutas i och på. Självklart är detta en mer kostsam historia, men ägnar man så mycket tid att försöka äta en nyttig, god och hälsosam frukost får man nog löpa linan ut, även ekonomiskt. Annars är det just ekonomin en klassisk bromskloss när man pratar med kompisar; jag får ut 7000 kr efter skatt som arbetssökande, min fru 17 5000 kronor och vi klarar det, så det är oftast en usel ursäkt.

I nötblandningen finns i stort sett det mesta som får kroppen att må bra, utan att vara raffinerade eller processade. Att man inte röker, snusar eller knarkar är dels hälsosamt , dels källan till att ha råd till denna sagolikt hälsosamma frukost. Allt är dock inte dyrt, vatten är gratis, en stor 2 liters kallpressad olivolja räcker länge. De dagar som jag inte går loss på denna livets källa blir det äggmackor, omeletter, bananer. Det händer att även jag slarvar med att äta processad mat som Branflakes och Havrefras. Det gör jag som en motreaktion på att jag är så satans duktig, och för att jag är en medveten och manipulerande sockermissbrukare. De nötter och frön som ingår i min och Maries nötblandning är:


Cashewnötter 100g = 590kcal
Protein 15,3

Kolhydrat 25,9
Fett 46,5
D-vitamin 0,00
Askorbinsyra 0
Järn 6,00
Kalcium 45
Natrium 16

Hasselnötter 100g = 656kcal
Protein 13,0

Kolhydrat 9,4
Fett 62,6
D-vitamin 0,00
Askorbinsyra 1
Järn 3,60
Kalcium 188
Natrium 3

Paranötter 100g = 677kcal
Protein 14,3

Kolhydrat 3,4
Fett 66,5
D-vitamin 0,00
Askorbinsyra 0
Järn 2,80
Kalcium 176
Natrium 2

Pumpafrön torkade 100g = 567kcal
Protein 24,5
Kolhydrat 12,5
Fett 46,0
D-vitamin 0,00
Askorbinsyra 0
Järn 15,00
Kalciuma43
Natrium18

Solrosfrön torkade 100g = 594kcal
Protein23,0

Kolhydrat 12,6
Fett 49,5
D-vitamin 0,00
Askorbinsyra 3
Järn 6,80
Kalcium 116
Natrium 3

Sötmandel torkad 100g = 609kcal
Protein 20

Kolhydrat 13,4
Fett 52,0
D-vitamin 0,00
Askorbinsyra 0
Järn 5,20
Kalcium 265
Natrium 11

Valnötter 100g = 669kcal
 Protein 14,3
Kolhydrat 13,0
Fett 62,0
D-vitamin 0,00
Askorbinsyra 3,2
Järn 310,
Kalcium 94
Natrium 10

Goji bär  100 =  Energi 271 kcal
Protein 9 g
Kolhydrater 55 g
varav socker 46 g
Kostfiber 7 g
Fett 1,7 g
Mättade 0,3 g
Enkelomättade 0,4 g
Fleromättade 1 g
A?vitamin 85 mcg 11 %
C?vitamin 35 mg 58 %
Järn 7,5 mg 54 %
Kalcium 42 mg 5 %
Kalium 1032 mg *
Natrium 380 mg *

  • Nötter och frön innehåller generellt mycket fett, samt en hel del protein,  men ganska lite kolhydrater och en hel del fibrer, något som skrämmer bort en del människor. Som med allt annat i världen är lagom ett bra epitet på ens nötätandet, annars finns ju risken att man överkonsumerar dessa, och på så sätt blir såväl korpulent som eventuellt nötallergiker. Nötter är dock mättande, något som oftast reducerar en abnorm konsumtion.
  • En frisk kropp och väl fungerande kropp är beroende av kontinuerlig tillförsel av mineral utifrån via födan eftersom kroppen inte själv kan producera mineralerna. De är grundläggande och aktiverar många av kroppens fysiologiska processer. Mineralerna bidrar till uppbyggnaden och bevarandet av ett starkt skelett och muskelmassa samt friska tänder. De kroppssamverkar med vitaminer, hormoner och andra ämnen för att reglera ämnesomsättning samt aktiverar antioxidanter.
  • E-vitamin, B 1-6-vitaminer, C-vitamin vimlar det av i nötternas. Varje vitamin har sin speciella och oumbärliga uppgift i kroppen, dessutom samverkar vitaminerna med varandra och med andra ämnen. De ingår vidare som delkomponenter i kroppens enzymer som verkar som katalysatorer vid metaboliska reaktioner varvid fett och kolhydrater omvandlas till energi, de deltar också vid uppbyggnad av ben och andra vävnader. Otillräckligt intag av vitaminer förorsakar felnäring och kan på sikt ge bristsjukdomar. 
  • Enzymer är något som är så groteskt viktigt, men nästintill bortglömt hos hälsobesserwissrar som huserar i stort sett alla medier. Det spelar ingen roll om du är kostens Batman, om kroppen inte kan ta upp näringen ordentligt. Enzymer förstörs till viss del vid tillagning av maten, därför är råkost och grönsaker så viktiga för att tillföra naturliga enzymer till vår kropp. De naturliga enzymerna kan till viss del göra det jobb som de enzymer som kroppen producerar, exempelvis hjälpa till vid matsmältningen.
  • Antioxidanter är kemiska molekyler som förebygger oxidation i våra celler det vill säga kroppens egen rostskyddsbehandling. De bekämpar de skadliga fria radikalerna och anses centrala för en långlivad hälsa och frodas i alla nötsorterna. Vitamin-A, -C och -E räknas som antioxidanter, där vitamin C och E räknas som de viktigaste antioxidanterna.  Mineralerna selen, zink, koppar och magnesium ingår i en del enzymer med antioxidantdiska egenskaper.  Det enorma seleninnehållet är unikt för exempelvis paranöten
  • En av nötternas stora förtjänster är kombinationen av grova fibrer och nyttigt fetter som tillsammans gör nötterna till rena hjärtmedicinen genom att till exempel sänka innehållet av skadligt LDL-kolesterol i blodet.
  • Nötter och frön innehåller aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin och motverkar depressioner.
  • Nötter och frön är bra för huden och håret.
  • Gojibäret är unikt eftersom det bland annat innehåller 18 olika aminosyror, varav sju av åtta är bland de livsnödvändiga.

Andra bra produkter att ha till frukost

  • Mörkt fiberrikt bröd med exempelvis stekt ägg, kokt ägg, korv, skinka eller ost. Fibrerna i brödet håller en mätt en längre stund och försvårar ett eventuellt småätande på exempelvis delikata chokladkakor. Brödet innehåller mest kolhydrater, och för att få i sig det viktiga proteinet krävs det bra pålägg och då menar jag inte marmelader eller Nutella.
  • Ekologiska ägg är ett optimalt pålägg som kan varieras som omelett, äggröra, pocherad, kokt, stekt eller rå. En bra skinka är tyvärr ett dyrt livsmedel om man vill ha äkta varan, och inte någon hoppressad E-nummerbomb. Ost är ett enkelt och bra pålägg som innehåller en härdsmälta av nyttigheter.
  • Paprika är det ultimata grönsakspålägget. Den gula paprikan innehåller nästan mest C vitamin av dem alla; kiwin, spenaten och apelsinerna kan kasta sig i väggen. Men som sagt paprikan måste vara ekologisk annars är det kontraproduktivt att äta dem.
  • Mjölk istället för sockriga filer eller fruktyoghurter? Varför dricka mjölk? Jo, därför att människor och hamstrar tillhör minoriteten av varelser som inte kan producera sitt eget kalcium, och då måste vi på något sätt tillföra det, mjölk är ett billigt och bra alternativ som passar till mycket. Ju fetare desto bättre då mjölken homogeniseras och pastöriseras mindre då. Det ska tilläggas att även mjölk innehåller en typ av socker nämligen laktos.

Reducera eller undvik detta

  • Kolhydrater är ett annat namn för sockerarter något som bland annat påverkar blodsockret. Tänk er en stor tallrik Branflakes med en god vaniljyoghurt till, hur gått låter inte det? Jag också tycker att det är djävulskt smarrigt, men jag mår mycket bättre humörmässigt nu när socker-kemi-bomben i stort sett försvunnit från frukostbordet. Jag är inte lika sockersugen, inte lika småhungrig och är dessutom mindre irriterad.
  • Socker i sig är ett gissel för många människor inklusive mig själv, och osedvanligt svårt att undvika, då matproducenterna är väl medvetna om dess effekter på oss konsumenter. Det är ingen tillfällighet att jag förut var ketchupmissbrukare, då denna blodröda produkt är full av socker. Börjar man rota i frukost-ingrediens-djungeln finns risken att man blir överraskad på ett negativt sätt.
  • Juice är i sin bästa form ett bra komplement någon dag i veckan om man inte råkar vara så ordentlig att man pressar sin egen juice. Drycken är oftast proppfull med socker och koncentrat. Vill man åt bra kvalitet så kostar det därefter, något många barnfamiljer i längden inte har råd med. Då är det på alla sätt smartare att lära sig dricka en halvliter vatten som både är gratis och sockerfritt.
  • Om man inte nödvändigtvis känner att kaffe är livsnödvändigt, skippa det helt och hållet eftersom koffeinet  lurar kroppen att tro att den har mer energi än den egentligen har.

Plan C:  om ni tillhör den kategori människor som skippar frukosten så är det bättre att äta exempelvis flingor med yoghurt än ingenting alls, tror jag.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.


Stay in Tune

    Twitter

    Follow Me on Twitter!

    Archives

    Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu