Subscribe to RSS Feed

The man, The myth, The legend

handbokstorvitaminbok

Första gången jag stiftade bekantskap med denna aningen udda fågel var via en föreläsning när jag pluggade eko- och kultur Turism på Lunnevads folkhögskola år 2001 Jag har aldrig sett studenter lägga ner sitt godis, chips eller läsk så avväpnande under en föreläsning förut. Hans budskap skar rakt genom hälsohjärtat hos oss alla. När andra förträngde informationen någon månad senare så blev detta för egen del en fullskalig hälsorennäsanskatapult, där tidigare funderingar blev besvarade och ersatta med adekvata titlar. Tillsatserna i mat har eskalerat de senaste åren. Vad är det egentligen vi stoppar i oss? Är tillsatserna en strategi för tillverkaren att lura oss konsumenter till att tjäna mera pengar? I samma takt som maten utarmats har också allergier, diabetes, astma, fetma och andra kostrelaterade sjukdomar ökat markant. Vi utsätts dagligen för en ”cocktail” av främmande kemikalier, och absolut ingen vet med säkerhet hur vi påverkas av den processen.

Jag har sett denna vitale hälsoförespråkaren vid  ytterligare fem tillfällen. Tommy Svensson framför sin mission med samma beslutsamhet och pondus som alltid, trots att det allt som oftast är tragiskt glest i åhörarskaran, där merparten dessutom består av pensionärer. Omkring 120 föreläsningar per år a´la 2,5 timmar inklusive en kortare rast får man för priset av en biobiljett. Essensen handlar om tillsatser i vår mat, och hur vi påverkas av dessa. Kroppen skriker efter vitaminer, mineraler och antioxidanter; hälsoingredienser som ofta saknas i dagens snabbmatsbankomat. Tommy tar även upp multinationella företags påverkan på oss dödliga, och dess rovdrift att blidka sina giriga aktieägare – framför hälsoaspekten. Industrimaten fungerar tyvärr som sjukdomsalstrare, inte som välbefinnare, vilket de är ytterst medvetna om själva.

halsogravidstor

Dottern Lindas glutamatastma – en sanningskatapult

När hans dotter Linda var nyfödd fick hon sitt första astmaanfall under första promenaden med barnvagnen.  Hon rosslade och slutade andas; vi lyfte upp henne och åkte till sjukhus; läkaren trodde inte att barn kunde födas med astma, berättar Tommy Svensson.

Hon fick sitt andra anfall när hon var sju dagar, och vi förstod då att något var galet. De tog bort mjölk ur hennes kost, och när hon blev större kunde hon inte äta godis och läsk. Astman gjorde det omöjligt för henne att gå in ett stall. På en läkarkonferens om barnastma och barnallergi träffade Tommy en läkare som forskat om barnastma och som ansåg att för mycket av smakförstärkaren natriumglutamat (E 621) under graviditeten kan utlösa astma från födseln. Ämnet kan också vara en utlösande faktor för migrän, epilepsi och astmaanfall.  Jag vet många som har blivit av med svår huvudvärk sedan de slutat med natriumglutamat, förklarade Tommy Svensson.

n05ny6866_1_p72natillsamm_jpg_article_large

Okärt barn har många namn; Natriumglutamat, E 621, eller Mononatriumglutamat finns bland annat i färdigmat, buljongtärningar, chips, soppor och såser. Liksom andra smakförstärkare tillsätts den för att maten ska smaka mer. Livsmedelsverket har förbjudit den i barnmat, men när jag ringde dem, sa de att det är ofarligt, menade Tommy Svensson. Han och Lindas mamma tog i alla fall bort natriumglutamaten ur dotterns kost, och en månad senare upphörde astmaanfallen. Efter fyra veckor var hon med en kompis till stallet, utan att få något anfall och sedan red hon fyra år, fem dagar i veckan, utan att det hände någonting, säger Tommy Svensson (www.nyheterna.net)

olw_chili_chips

Tommy Svensson lyckades också bli fri från en otäck bitestikelinfektion, som läkarna ansåg var kronisk, genom att helt sonika lägga om kosten. Bland annat slutade han med raffinerat vetemjöl och lätt-produkter. När han bytte lättmargarin mot smör gick han också ner i vikt, men den främsta vinsten var att slippa ständig värk. Fettreducerade produkter drar ner immunförsvaret i botten, och gör att man lättare får infektioner, menar Tommy Svensson. Dessa händelser fick honom att börja skriva boken ”Handbok för den kräsne konsumenten” vilket visade sig vara lättare sagt än gjort eftersom det tog hela fem år att skriva den. Det fanns/finns väldigt dåligt med forskning, och mycket av den forskning som finns är gjord av företagen själva. Att hitta den opartiska forskningen krävde såväl mycket tid som tålamod.

Aromat_7_kg_0000x0000_0

Tommy är utbildad naturguide, svampkonsulent och har jobbat som kock, trots att han inte har formell utbildning. Han har förutom böckerna om tillsatser och vitaminer skrivit böcker om svamp, medicinalväxter, natur och miljö. Han är en man med många strängar på sin lyra som även framavlat egen musik, barnböcker och egna matrecept. Innan han blev föreläsare på heltid var han miljösamordnare, dock är hans ”krig” mot tillsatser hans livsmission. Tommy är inne på sitt 17:e år som konsumtionsrådgivare till oss vanliga uppfuckade dödliga.

Han har i år kommit ut med en ny lättförståelig häfte/bok som kostar ynka 69 kr och är en investering i såväl hälsa som livskvalitet för en själv som för sina ögonstenar till barn. Den föreläsning som jag senast bevittnade var baserad på boken: ”Handboken till ett hälsosammare liv”. Här är ett mycket intressant utdrag ur ett av Tommys kostnadsfria nyhetsbrev som man kan/bör prenumerera på,  förnärvarande existerar  35 stycken sådana:

”Jämfört med fullkornslivsmedel så är dessa raffinerade spannmålsprodukter näringsinnehållsmässigt väldigt olika. Fullkornslivsmedel är rika på nyttiga näringsämnen, medan raffinerade spannmålsprodukter är väldigt fattiga på de samma, även om de, så att säga, ”berikas” genom tillsättning av syntetiska ämnen, för att kompensera den mängd av vitaminer och mineraler man förlorat när fullkornen raffinerades.

När man omvandlar helt vetemjöl till vitt mjöl, så förlorar man: – 98% av manganämnet – 95% av E-vitaminet – 80% av B1-vitamninet – 80% av järnet – 75% av B3-vitaminet – 75% av magnesiumet – 70% av fosforet – 65% av B2-vitminet – 65% av koppar – 50% av pantotensyra – 50% av B6-vitaminet – 50% av kalcium – 50% av kalium- 80% av fibrerna. Liknande förluster av vitaminer/mineraler händer när exempelvis fullkornsris omvandlas till vitt polerat ris och rågmjöl omvandlas till siktat rågmjöl”.

27063301_Koett_amp_Grill_krydda_12kg_0000x0000_0

Det kan parallellt tilläggas att när producenterna bleker vetemjölet i syfte att blidka oss kunder så används klordioxid. De förenar sig med proteinrester och bildar senare i processen ämnet alloxan. Samma ämne används bland annat på labbråttor för att framkalla diabetes. Jag kan bara rekommendera att köpa ekologisk mjöl där denna dysfunktionella metod inte används, däremot får man inte sitt mjöl likblekt.

Senaste föreläsningen i Norrkping 2013

I mitten av september stegade jag ner till Hemgården för att ta del av hans senaste och nya föreläsning om strategier för ett hälsosammare liv. Förutom att själva informationen var sagolikt intressant så var det dels trevligt att lokalen var överfull, dels bestod av betydligt flera yngre personer än som varit fallet vid tidigare föreläsningar.

2280572_520_292

Denna miljöinspiratör, författare och debattör är som sagt mångfacetterad i sin läggning, och har ett genuint intresse för det han gör. Tommy berättar om problemen med tillsatser i mat och hur vi kan påverkas av dessa i symbios att vi konsumenter faktiskt kan påverka den processen själva. Föreläsningen har hittat en optimal balans i syfte att skapa ett engagemang, och för att få deltagarna att förstå vikten i allt man gör, även när det gäller de miljöfrågor som för de flesta känns oöverstigliga. Det är en fartfylld föreläsning som inte lämnar någon oberörd, och som garanterat förändrar deltagarnas motivation och miljöengagemang på flera plan.

Tommy Svensson reser land och rike runt och föreläser om tillsatser i mat och varför vi bör undvika dem. Han menar att läget egentligen är värre nu än när han började med med sin första bok.

-Du kan inte helt slippa tillsatserna, och allt är inte farligt för alla, men det går att dra ner på dem om man vet vad man ska undvika, säger Tommy Svensson.

Saltå Kvarn - 5

Jag och min fru har sedan 2001 gått igenom en borttagningsprocess som än idag fortsätter med syfte att leva så sunt som det är möjligt, utan att bli asketiskt strikta. Först åkte alla våra Milda- och Keldaprodukter ut för att ersättas av naturliga produkter. Då trodde vi att det skulle bli djävulskt svårt att leva utan dessa när de stod för überbekvämlighet. Det enda vi använder oss av nu är ekologiskt smör, ekologisk Bregott, extra virgin olivolja samt kokosfett. Det lustiga är att det inte inneburit några som helst problem i vår omställning.

I stort sett är allt vi köper av ekologisk art, tyvärr måste vi tumma på det ibland, om vi inte vill åka runt halva stan för att hitta en vara som ska ingå i ett nytt recept. Dessvärre är Citygross, Coop Forum, ICA Kvantum och ICA Maxi groteskt dåliga på att tillhandahålla oss konsumenter bland annat ekologiska grönsaker och frukter såsom paprika, kivi, päron och dylikt. Ett ställe som vi anammar är helt underbara Big Heart som ligger på Repslagaregatan 42 och är ett mecka för oss att inhandla ekologiska produkter som kryddor, nötter, frön, ägg, grönsaker och 100 tals andra livsmedel. Saltå Kvarns produkter är ett  annat ekologiskt föredömme som vi flitigt anammar av oss.

poison

 

Tags: , , , , , , , , , ,

One Response to Genuin Hälsoguru: Tommy Svensson

 1. Susanne Melberg on 27 maj, 2016 at 11:23

  Hej Tommy!

  Har en fråga till dig som jag hemskt gärna skulle vilja att du tog dig tid och svarade på. Har återkommande depressioner sedan 27 år tillbaka. Undrar om det finns någon tillsats i maten som jag ska undvika för att må bättre och slippa detta. Tacksam för svar.

  Med vänlig hälsning
  susanne Melberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.


Stay in Tune

  Twitter

  Follow Me on Twitter!

  Archives

  Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu