Subscribe to RSS Feed

kroatien-makarska-plitvicesjoarna-900x600

Plitvicesjöarna är en nationalpark i Kroatien, cirka 2 timmar från huvudstaden Zagreb. Första gången jag såg bilder på detta underverk för 10 år sedan så bestämde jag mig för att åka dit någon gång under min livstid. Nu var den tiden kommen!

Med syfte att inte bara upptäcka Zadar och Plitvicesjöarna så bokade jag upp en bil via Avis i 10 dagar.

Utifrån Ryanair gristider och SJ omisskänneliga inställda och ändrade tågtider beslöt vi oss för att dagen innan övernatta invid Arlanda, närmare bestämt på Goodmorning hotel.

Dag 1 – Upptäcka närområdet.

107019_980

Vi gick upp klockan 03.00 på natten eller om man hellre vill titulera det, morgon. Efter en utmärkt frukost där pannkakorna med grädde och sylt stod för den största upplevelsen äntrade vi planet 07.20. Det tog 2 timmar och 40 minuter att nå våran destination.

Familjen hämtade upp vår bokade Volkswagen Taigo efter vi landat. Taskig engelska och strul med mitt kontokort resulterade i att bilen blev 2500 kronor dyrare, det vill säga cirka 11 500 kronor.

Det visade sig vara ett ännu större äventyr än befarat att ta sig till vår lägenhet. Att hitta en parkering var förenat med migrän. Lägenhetsanvarige hade beskrivit tillgång på p-platser som god, något som sköts i sank under våra 10 dagar.

Det existerade inga linjer eller anvisningar var man skulle parkera, utan det var först till kvarn, vilket innebar att hittade man inga platser så fick man söka sig ännu längre bort från vår lägenhet, och där såg det ännu värre ut, hur nu detta var möjligt.

Vi fick vänta lite grann på att rummet skulle bli städat klart, därefter fick vi tillgång till den helt okejiga lägenheten. Gradtalet hade sökt sig till 33 grader. Kvavt var bara förnamnet. Ett bad var helt oundvikligt.

Kolovare heter heter Zadars stadsnära beach. Den var lång och innehöll olika ”badtyper”. Vårt första val var den bredvid ett 10 meters hopptorn. Det var ruskigt behagligt att kasta sig i det ljumma vattnet.

Att ligga och soltorka kändes aningen ohälsosamt utifrån cancerrisken och solbrännskador. Det var inte överfullt på beachen, men vi var långt ifrån ensamma.

Efter att ha avnjutit några timmar på stranden begav vi oss till en närliggande matbutik med syfte att fulla upp kylskåpet. Ost, mjölk, salami, smör, margarin, öl, bröd och mjukost var några produkter som införskaffades.

Efter en välbehövlig siesta flanerade vi i Zadars Gamla staden. Det var ett myller av trånga gator och mysiga torg. Vi passade på att äta gott på en trattoria.

Som sagt, lägenheten var bra, den enda nackdelen var att den låg på 5:e våningen…utan hiss, tillika 80 trappsteg.

Förresten, området där vi hade vår lägenhet var aningen white-trash-inpirerad, detta kunde ju relateras till nackdelar, lite beroende på hur man såg det.

Dag 2 - Šibenik

ed19aecd27e0faa8bedf

Efter att ha sovit gudomligt var det dags för resans första utflykt. Platsen var staden Šibenik. En plats som myllrade av gränder, branta gator, välvda passager och restauranger.

Det pittoreska inslaget avlöstes av deras intilliggandes Beach Banj. Stenar och sand med stark betoning på stenar blev vårt kall i några badfyllda timmar.

Att hitta en parkering var förenat med psykisk ohälsa; nästintill omöjligt att hitta någon sådan. Staden såg betydligt vackrare ut på håll, än vid den.

Vi handlade på Lidl och traskade till Gamla staden på kvällen, vilken avrundades med en mindre klockren pizza. Ärligt, det var ett överflöd av bröd. I mina ögon är svenska pizzor betydligt godare. Det vill säga mer sås och mer ingredienser på dem.

Dag 3 - Kolovare

?????????????????????

Efter att ha lyssnat på Sverige mot Sydafrika i fotbolls-VM begav vi oss återigen till stranden Kolovare. Denna gång testade vi en annan del av beachen. En med ett mer traditionellt utseende. 33-34 grader krävde sin hen. Solen rostade nästan av skinnet på en.

På kvällen flanerade vi runt i de historiska miljöerna i Zadar. Frida passade på att köpa en snygg klänning. De flesta klädbutikerna var fina, men innehöll ungefär likvärdigt utbud, precis som i de flesta souvenirbutiker.

Jag var förvånad över att det fanns så många betongklumpar som smugit sig in efter bombningar under andra världskriget. Det hade varit betydligt trevligare ifall de styrande hade ersatt nybyggnationen med ursprungshusen.

3 dagar lika med 3 glassar. Kroaterna var minst sagt lika duktiga som italienarna i konsten att skapa djävulskt god glass. Att de skiljde sig åt gjorde bara saken värre utifrån ett viktperspektiv.

Dag 4 – Zagreb

2d753dbd-da86-489d-abc0-4d9bf4d1054b

Så var det dags för den andra bilutflykten. 28 mil skiljde Zadar från Zagreb. Resan skulle ta 3 timmar, men det var köer från helvetet, så det blev istället 4 timmars bilfärd. Min ena dotter, Hanna, agerade återigen Spotify-DJ.

Så för barnen var dessa roadtips en smärre dröm, främst för Hanna. Hon vrakade mellan många genrer, men mest blev det låtar av The Weeknd.

Runt 3 timmar var vi i Zagreb. Kroatiens största stads vilseledde sina besökare genom att just vara en storstad. Vi gick mest planlöst runt och fönstershoppade. I deras äldre lite äldre områden käkade vi Wienerschnitzel.

Hemresan tog 3 timmar och vi var hemma runt klockan 20.00, helt utpumpade. Att hålla fokus på trafiken tärde på krafterna.

Dag 5 - The Museum of Illusions

Vi vaknade till åskmuller och blixtar. När ovädret bedarrade drog vi ut till The Museum of Illusions. Det var en riktigt hit och något man stundtals häpnade till. Optiska illusioner varvades med visuella rum.

Senare på dagen käkade vi vid ett bageri. Lite senare gick vi till en dold pärla - Pancake Bar Marvel/Palacinka Bar Marvel. Ägaren var en riktig Marvelentusiast. Allt var inrett i Marvelstil. Menyn var helfestlig.

marvel-menu-sweet-pancakes

Ovanstående meny var minst sagt annorlunda. Det var upp till var och en hur man skapade sin anrättning. Vår familj gick all in, trots gigantiska lass med pannkakor och glass gick det bara på 600 kronor.

Shopping kan ibland vara en källa till eufori. Vi hittade en butik som hade kvalitetskläder till sjukt bra priser. Även där gick vi all in.

Kvällen avslutades med bio Barbie & Ken. Ryan Gosling (La la land, Drive, Blade runner 2049) Margot Robbie (Suicide squad, The wolf of wall street, I ,Tonya) och Will Ferrell (Anchorman, Blades of glory, Elf) skapade en rom com-utblandat med musikal och komedi.

Helt klart en film som hela familjen satte värde på. Verket var sprängfyllt av ironi, och drev hejdlöst med sig själv på ett positivt sätt.

Innan filmen började avverkade jag några euros på ett The Sopranos flipperspel i lokalen bredvid. En riktigt toppdag!

Dag 6 – Split

split-och-podstrana-1663226751-117657-ImageGalleryX2

Det var återigen dags att inta förarplatspositionen. Dagens mål var Kroatiens näst största stad – Split. Det var roadtrippens näst längsta sträcka med sina 32 mil tur och retur.

Som vanligt var det hell on earth innan en parkeringsplats hittades. Split var betydligt mer lättnavigerad än sin storebror Zagreb. Dels låg den vid kusten, dels låg den bredvid den långa strandpromenaden.

För cirka 1700 år sedan valde oväntat kejsare Diocletianus att avgå utan att bli mördad av rivaler just på grund att han självmant gav bort tronen. Han slog sig ner i split där han låtit bygga ett magnifikt palats.

Palatset användes för övrigt som inspelningsplats för Game of Thrones. bland annat till scenerna där Daenerys tränar och låser in sina drakar.

Tyvärr började en trötthet på souvenirbutiker, restauranger och gränder infinna sig, allt gick liksom in i varandra liksom, inget bröt mönstret, om man inte räknade romerska ruiner som sådana. Till sist blev det svårt att uppskatta all denna mängd av ”pittoreskhet”.

Vi greppade ganska snart en restaurang där vi alla valde pasta till mat. Därefter hämtade vi våra badkläder i bilen för att senare inta den stadsnära stranden Bacvice beach.

Dag 7 – Spindlar och skorpioner

20230727_125920

34 grader krävde sin hen, det blev återigen bad invid Kolorave. Resterande del av dagen ägnades åt att upptäcka två av Zadars större turistattraktioner.

Vi passade också  på att besöka Spindel och skorpionutställningen. Jag har svårt att se att det skulle kunna finnas fler avarter av fågelspindlar. Mitt intryck var att jag blev mätt på tok för fort. De skiljde ju sig inte markant åt.

Det är inte många städer som kan skryta med ett offentligt musikinstrument. Havsorgeln är inbyggd i Zadars hamn. Under de vita stentrapporna finns en uppsättning pipor som naturligt skapar musik allteftersom vågorna trycker upp luft genom piporna. Det var såväl lugnande som meditativt att lyssna på dessa ljud.

Samma arkitekt ligger bakom verket ”Hälsning till solen”. Den här cirkeln finns precis bredvid musikorgeln. Den består av 300 stycken glasplattor med sensorer som absorberar solljus under dagen. Under natten ger den ifrån sig ett ljusmönster  och skapar ett flerfärgat, hypnotiskt skådespel.

Dag 8 - Plitvicesjöarna

Plitvicesjöarna är en nationalpark i Kroatien. Det tog cirka 2.5 timme att bila dit. För mig var detta huvudanledningen till att vi besökte Kroatien en andra gång, den första var i Dubrovnik. Skulle alla de djupt liggande förväntningar skalla oss, eller inte? De var på förhand upptrissade på maxnivån.

Nationalparken är juvelen i Kroatiens krona. Nationalparken Plitvicesjöarna ligger i hjärtat av landet och är känd för sitt förtrollande landskap och berättar en ny historia vid varje årstid.

Dess smaragdgröna vatten, blomstrande träd och spektakulära vattenfall var faktiskt helt sanslöst vackert. De 16 labyrintiska sjöarna som slingrar sig fram 8 km flätas samman med stigar längs sjöarna  och gångbroar.  så att besökarna kan komma riktigt nära de kända vattenfallen.

Det var en befrielse att slippa souvenirbutiker för en stund. som sagt detta var en mäktig, nästintill religiös naturupplevelse.

Dag 9 – Trogir & Pirmosten

New-Apartments-Sunshine-Primosten-Exterior

Sista långa bilturen ägnades åt att beta av småstäderna Trogir  (13 mil) och Primosten (11 mil). Trogir är en liten ö precis innanför fastlandet som var en av höjdpunkterna på resan. Trogirs pittoreska stadskärna var en fröjd för ögat.

Primosten som ursprungligen var en isolerad ö, är nu ansluten till fastlandet via en bro och en gångbro. Vi gick runt staden och njöt av dess spektakulära instagramvänliga vyer.

Den populära Velica Raduca stranden var det man längtade till mest. Kristallklart vatten och relativt långgrunt. Det var genant skönt i vattnet, ett avbräck från de 32 grader och molnfria himmel.

Efter dessa långa bilturer var man inte speciellt sugen på att trängas i gamla staden. När man kommer hem runt mellan 19.00 – 20.00 var vi alla ganska möra möra både fysiskt som psykiskt.

Dag 10 – Hemfärd

b90f9c99-city-30757-1654859f598

Vi var tvungna att lämna lägenheten vid klockan 11.00. Det skapade en stress vad man skulle göra under dessa timmar. Vi hade ju redan ögnat igenom hela Zadar flera gånger om. Vi drog till beachen för att svalka oss, därefter tankade vi upp bilen för att äta på en foodtruck invid ett shoppingcenter.

Det sista vi gjorde i Zadar var att se ytterligare en biofilm. Denna gång stod Indiana Jones på cineastmenyn. Filmen var runt 2.5 timme lång. Den innehöll många spektakulära och actionstinna scener att njuta av.

Vi lämnade tillbaka hyrbilen och fick den besiktigad och godkänd av Avis-personal. Tyvärr var vårt flyg försenat med 45 minuter och avgick inte förrän klockan 22.45.

Detta i sig frigjorde till att välja ut varsin doft. Vi shoppade loss parfymer i flygplatsshoppingen. För min del blev det Carlina Herrera – Bad boys, som doftade mycket fräscht av citrus.

2 timmar och 40 minuter senare var vi framme på Arlanda där blåsten piskade oss i ansiktet. Vi sov en natt på Goodmorning hotel.

Hotellfrukosten var perfekt, förutom att de denna gång inte serverade pannkakor. Tåget var bara försenat 15 minuter. Väl framme i ”Peking” tog vi en taxi hem.

Borta bra, men hemma bäst. Alla vill ju ha bra väder på sin semester, vilket vi också fick under dessa 10 dagar med cirka 32 – 34 grader. Men vart går gränsen för vad som är behagligt kontra påfrestande?

Tags: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.


Stay in Tune

    Twitter

    Follow Me on Twitter!

    Archives

    Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu