Copyright © 2024 LIVSKVALITETSGUIDEN. All Rights Reserved. Snowblind by Themes by bavotasan.com. Powered by WordPress.
Att använda sina kokböcker på ett smart sätt
I stort sett i alla tv-kanaler har någon form av programinslag där dylika matlagningsgurus avlöser varandra och synliggör sina favoritrecept. I Sverige i slutet av 50-talet startade tv- kockpionjären Ria Wägner en mattrend via programmet ”Hemma”, något som numera är vardagsmat i svenskarnas tv-ruta. Stafettpinnen togs 40 år senare över av Tina Nordström, för att sedan fullkomligt explodera medialt. I SVT som i ”Nyhetsmorgon” är maten ett indoktrinerat tema; nästan lika vedertaget inslag som vädret. Parallellt släpps det tusentals böcker där kända som okända förmågor nischar sin matkost eller dietvariant. Det har blivit på mode att låta personer som vanligtvis inte förknippas med matkonst släppa en egen bok eller få ett egen matshow som Plura och Per Moberg.
Jag älskar kokböcker, men upptäckte mot min vilja att de flesta var lika oanvända som när jag köpte dem. Det var en barriär som hindrade mig att gå från att bli sugen till att inse att det helt enkelt blev för jobbigt att tillaga recepten. När jag väl rannsakat mina dysfunktionella skuggsidor så var det dags att implementera in en strategi som löste upp tillagningsdiskrepansen. Indirekt var jag väl medveten om att jag inte klarade detta på egen hand i ett längre perspektiv.
Jag ville undvika stress och krav som gjorde att processen avstannar och sedermera successivt rinner ut i sanden. Har man 1 vecka på sig att hitta spännande recept, inhandla råvarorna och inte ha subtila krav att fixa recepten en särskild dag så reducerades chanserna att misslyckas. Efter problemlösningsprocessen stod kriterierna helt klara. Jag hade ansvar för 1 vecka att fixa en efterrätt och en middag, min fru stod för nästkommande vecka, det vill säga varannan vecka. Det fick inte heller vara samma recept, utan hela tiden en nytt sådant däremot så var det helt legitimt att göra 577 olika äppelpajer om de baserades på olika recept så att säga. Givetvis räcker det med en smärre ingrediensförändring, för att skapa ett nytt sådant, men ändå.
Matbetyg
7. Fulländat
6. Nästan perfekt
5. Enormt gott
4. Mycket gott
3. Gott
2. Inget speciellt
1. Misslyckat.
För att rutinerna skulle få 100 procent fotfäste och reproduceras tills vi typ dör, så skapade jag några underlättare som exempelvis en betygsskala från 1-7. Jag skrev också ner alla recept, betyg, vem som gjort dem och vilka huvudingredienser som ingick och när de gjorts. Syftena var helt sonika att dels synliggöra recepten, dels hålla reda på vilka recept som lagt till handlingarna. De recept som fick en 4:a och uppåt hamnade i en annan lista; den lista på recept som vi verkligen ville göra om någon mer gång. Recept som fick betygen under 4:a reducerade till papperskorgs periferin.
Det är dock få recept som hamnar under betyg 3 just på grund av att vi väljer ut ett recept som ser goda ut i teorin. I värsta fall kategoriseras receptet under betyg 2, det vill säga inget speciellt, men som sagt det tillhör ovanligheterna. Jag publicerar 2005 och 2006 års recept, men matstrategin är fortfarande i allra högsta grad levande. Ibland så ruckar vi (jag) på reglerna genom att Marie gör fler recept i rad av olika orsaker, vilket är en viktig flexibel kugge. Ibland är det precis tvärtom beroende hur vardagssituationen för tillfället ser ut. Marie är ändå den gjort flest recept; 60 vs 40 procentuellt. Sedan starten 2005 har vi tills nu 2014 producerat 888 efterätt- och middagsrecept, och som det känns nu kommer vi att fortsätta många år till med denna utmärkta matstrategi.
Jag har personligen gått från enbart matfrossare till gourmand. Min matutveckling har givit mig självförtroende i köket att våga göra precis vad jag känner för. Jag har dessutom lärt mig osannolikt mycket om exempelvis kryddor och olika smaksammansättningar. Att skapa mat när man anser sig ha tid till resten av familjen är faktiskt en riktigt lustfylld tillställning som tillfredsställande kan kombineras med att lyssna på radiosporten, på ny bra musik och gamla klassiker. Ibland smuttar jag på lite vin, Sambucca eller tar några öl, men oftast inte.
De sista 20 veckors perioden har präglats att vi reducerat, pasta, ris, potatis och smörgåsar. Det är onekligen mer fokus på röror, grillat, sallader och dylikt. Barnens matvanor är lika oförutsägbara som Sveriges VM-kvalmatcher. Vårt krav är att de åtminstone måste smaka på maten därefter brukar plan-B sättas i verket. Det kan vara en annan sås eller samma rätt fast med mindre kryddor och så vidare. Jag tror ändå det är viktigt att barnen får testa nya smakupplevelser, i syfte att rusta dem visare till allätare. Jag själv var väldigt bortskämd som barn och är fortfarande ruskigt kostinfantil; här tolereras inga skaldjur, svampar, lever, grisfötter och dylikt. Det är dessvärre rätt sorgligt när det bjuds på finmat som lax, sill och räkor.
Receptlista ”varannan vecka” 2005-2014
Den ansvariges uppgift är att ombesörja att leta fram en ny huvudrätt & efterrätt och se till att alla ingredienser finns hemma samt planera när äta dem och tillaga dem.
V.28 Mats 3/7 Marinerad kycklingsfilè med majs & paprika
V.28 Mats 5/7 Jordgubbsparfait.
V.29 Mari 3½/7 Matpaj äpple/bacon/curry paj med vanlig sallad
V.29 Mari 4/7 Bananpaj med marsànsås
V.30 Mats 3½/7 Fläskfilèmedaljonger med aprikos & äppelsås
V.30 Mats 4/7 Hallontoppad Pannacotta (mkt söt)
V.31 Mari 3½/7 Indisk kycklinggryta med aprikoser & kardemumma
V.31 Mari 4/7 Glasspacho med hallon & banan & honung mixer
V.32 Mats 3½/7 Kyckling med basilikatagliatelle & soltorkade tomater
V.32 Mats 3/7 Hallon & vinbärsglass
V.33 Mari 4½/7 Röd lins och äppelsoppa (mustig & smakrik)
V.33 Mari 4/7 Gotländsk saffranspannkaka (risgrynsgröt)
V.33 Mari 7/7 Hallonparfait med varma hallon
V.34 Mats 3½/7 Kyckling & smörstekta rotsaker & apelsinsås & Grand Marnier
V.34 Mats 3/7 Päron under mintchoklad med vispgrädde
V.35 Mari 3½/7 Fläskköttscurry & ris
V.35 Mari 4½/7 Lyxig Chokladmousse, mörk choklad & 2 msk mörk Rom
V.36 Mats 4½/7 Trenette col pesto (orginalpesto från Ligurien)
V.36 Mats 4/7 Punschparfait med varma hallon
V.37 Mari 4/7 Ost & jordnötsbiff med gräddsås och klyftpotatis
V.37 Mari 3/7 Äppeltårta med creme fraiche och vaniljgräddglass
V.38 Mats 3/7 Kesokaka med jordgubbssylt
V.38 Mats 4/7 Etiopisk Kycklinggryta ink ägg & jordnötter
V.39 Mari 4/7 Kyckling & majssoppa med pasta
V.39 Mari 2/7 Blåbärsbrylé, exceptionellt sött
V.40 Mats 4/7 Potatis & kikärtsgryta
V.40 Mats 3/7 Citronsemifreddo med egen lemon curd & maränger
V.41 Mari 4/7 Nachotallrik med köttfärs
V.41 Mari 5/7 Chokladkaka med chokladkräm och hela hallon
V.42 Mats 4½/7 Indisk kycklingcurrygryta
V.42 Mats 3/7 Hannas franska äppelkaka inkl. äppelmos & mandelmassa
V.43 Mari 4/7 Färsgryta med banan och grönsaksris
V.43 Mari 3½/7 Hallon/banan smoothie & Kivi/banan smoothie (3/7)
V.44 Mats 4/7 Kasslerlåda med bananer, keso, potatis och ost i ugn
V.44 Mats 3½/7 Chokladtårta med apelsinskal och grädde
V.45 Mari 4/7 Skink & fläskött & persikogryta med cous-cous
V.45 Mari 3/7 Mini blåbärspajer med vaniljsås
V.46 Mats 3½/7 Kassler & basilikasås med färsk pasta och senap
V.46 Mats 4/7 Jordgubbs & Limepannacotta
V.47 Mari 4/7 Kina gryta med fläskfilé, apelsinsaft, ingefära
V.47 Mari 5/7 Cheesecake med digestivkex, philadelphiaost
V.48 Mats 3½ Köttfärsgryta med kidnybönor, rött vin
V.48 Mats 4½ Glass och marängsockerkaka i ugn med varma hallon
V.49 Mari 5/7 Curryfalukorv med tomatröra & majs i ugn med potatismos
V.49 Mari 4/7 Quesadilla med fyllning parmaskinka och Cheddarost
V.49 Mari 4½/7 Chokladmousse med päron & passionsfrukt i sockerlag
V.50 Mats 4/7 Kycklingfilé med tomat & paprikasås
V.50 Mats 3/7 Cheesecake med Philadelphia, vit choklad, mandelmassa & bär
V.51 Mari 4/7 Tomatsås med skinka & bacon, cremefraiche med ris
V.51 Mari 4/7 Äppelpaj med vaniljsås
V.52 Mats 3/7 Teriakykyckling med het jordnötssås och nudlar
V.52 Mats 5½/7 Tinas vetepaj med päron & hallonfyllning
2006
V.01 Mari 4/7 Ryggbiff med citronpotatis och vaniljkryddad gräddsås
V.01 Mari 4/7 Saffransbutterkaka
V.02 Mats 3/7 Äppelostkaka
V.02 Mats 4/7 Currypasta med äpple och bacon
V.03 Mari 4/7 Friterad panerad torskfilè med ungsmos & hollandaissås
V.03 Mari 3/7 Lyxig kladdkaka med grädde
V.04 Mats 4½/7 Tagliatelli Alfredo: parmesanost, smör och grädde
V.04 Mats 4½/7 Marängsviss med frukt grädde och chokladsås
V.05 Mari 3½/7 Fläskfilé med currysås och banan och ris
V.05 Mari 4/7 Fläskfilé med currysås och äpplen och ris
V.05 Mari 3½/7 Choklad och hallonskum
V.06 Mats 5/7 Baconlasagne
V.06 Mats 5/7 Fruktsallad: banan, äpple, päron, vindruvor & varm vit choklad
V.07 Mari 3½/7 Vegetarisk lasagne med keso
V.07 Mari 5/7 Aprikosglass med hallon
V.08 Mats 3½/7 Chilli con carne
V.08 Mats 6/7 Amerikansk citronpaj
V.09 Mari 4/7 Kubansk kyckling: ris blandat med cashew, bönor, banan, ägg
V.09 Mari 3/7 Mandelmassafyllda persikohalvor i ugn med hallon
V.10 Mats 3½/7 Gratinerad curryfilé (banan, paprika) med ris
V.10 Mats 2/7 Stallmästarkaka: ströbröd, kakao, äppelmos
V.11 Mari 3½/7 Maries köttfärssås med äpple, majs, gröna linser
V.11 Mari 3½/7 Fyllda pannkakor med frukt, chokladsås och vaniljglass till
V.12 Mats 4/7 Linsgryta: morötter, tomater, lök
V.12 Mats 3/7 Smulblåbärspaj med vaniljsås
V.13 Mari 3½/7 Egen klyftypotatis, parmachicken nuggets & basilikasås
V.13 Mari 3/7 Smala kesella chokladbollar/ All-bran energy bars
V.14 Mats 3½/7 Ost & tomat bakad kycklingfilé (dragon & basilika)
V.14 Mats 2½/7 Varma bananer under daimtäcke, grädde & citron och glass
V.15 Mari 2/7 Pasta med tomatsås & linspanna med purjolök
V.15 Mari 2½/7 Blåbärsmuffins
V.16 Mats 4/7 Äkta italiensk risotto med kyckling
V.16 Mats 4½/7 Glass med Maries chokladsås och banan
V.17 Mari 3½/7 Paprikasoppa med pasta
V.17 Mari 4/7 Pannkakstårta: jordgubbar, jordgubbssylt & grädde
V.18 Mats 4/7 Ugnspannkaka med bacon, banan och äpple
V.22 Mari 4/7 Färsk pasta och baconsås ink. curry & purjolök
V.23 Mats 5/7 Färsk pasta & äkta carbonarasås
V.24 Mari 4/7 Glace aufour, sockerkaka, hallon, glass, maräng
V.25 Mats 4/7 Färska jordgubbar stracctella glass
V.26 Mari 5/7 Jordgubbsglass: rabarber, äpplemos, flytande honung
V.27 Mats 4½/7 Schweizerschnitzel pressad potatis & citronsås
V.28 Mari 5/7 Yvonnes gräddglass med körsbär och blockchoklad
V.29 Mats 3½/7 Våfflor med jordgubbssylt och vispgrädde
V.30 Mari 5/7 Hallonglass gjord på crème fraiche
V.31 Mats 3½/7 Blåbärsglass gjord på kesella snabb & ”nyttig”
V.32 Mari 4/7 Korv stroganoff
V.33 Mats 3/7 Blåbär & hallonglass gjord på yoghurt
V.34 Mats 4/7 Vegetarisk minestrone med bl.a. purjolök & pasta
V.34 Mats 3/7 Amarettolikör gjord på grädde
V.35 Mari 4½/7 Tunn osttårta créme fraiche äpple, ägg, skinka, tomat
V.36 Mats 3/7 Baconinlindad fläskfilé & friterad pommes café de la paris
V.37 Mari 4/7 Falukorvsborlottibönsås & linguinepasta: kechup-mjölredning
V.37 Mats 4½/7 Bananchokladgräddglass: krossad blockchoklad & chokladsås
V.38 Mari 3/7 Marockansk Kefta med köttbullar i tomatsås
V.38 Mari 3½/7 Äpplemazarinpaj med mandelmassa
V.39 Mari 3½/7 Små hönökakapizzor med skinka, banan, bearnaessås
V.39 Mari 3/7 Läcker äppelkaka
V.40 Mats 4½/7 Matsas köttfärssås med äpple, lök, ketchup, tomatpuré mm
V.40 Mats 3½/7 Dickas matiga äppelpaj med brödbitar i
V.41. Mats 4/7 Chili con carne
V.41 Mats 3/7 Äppel & banan smoothie
V.42 Mari 4½/7 Maries pastasallad med äpple, stekt kyckling m.m.
V.42 Mari 3½/7 Knäck-äppelpaj
V.43 Mats 3½/7 Fläskkotlett äppel/lökfräs med buljong & grädde samt ris
V.43 Mats 4½/7 Banan dajmgräddglass
V.44 Mari 3½/7 Köttbullepizza med köttfärssås och banan
V.45 Mari 3½/7 Ost & tomatinbakad kycklingfilé med bulgur
V.46 Mari 3/7 Kryddgod kassler med oregano & tomatpúre
V.47 Mats 4/7 Mustig kycklinggryta: bacon, balsamvinäger, persilja & ris
V.47 Mats 3/7 Citronglass serverad i citronskalet med varm körsbär i rom
V.48 Mats 4/7 Green currykyckling: wokgrönsaker, lök, currymix med matris
V.48 Mats 4/7 Vit chokladpannacotta med limemarinerade hallon
V.49 Mari 3½/7 Thailändsk fläskfilé med purjolök o kokosmjölk
V.49 Mari 4/7 Jordgubbspannacotta med jordgubbssås
V.50 Mats 2/7 Kycklingfilé med satay och jordnötssås lime, ketjap manis
V.50 Mats 2½/7 Marockansk pistaschparfait, pistagenötter, cointreau, rosenvatten
V.51 Mari 3/7 Choklad & kolasåstårta med hallongarnering
V.51 Mari 5/7 Marinerad kycklingfilé i smördeg med ädelost & friterad pommes
V.52 Mats 3½/7 Fläskfilé-plankstek med parmesanmos/bacon/bearnaessås
V.52 Mats 4/7 Mjölkchokladtårta med mandelmassabotten och varm hallonsås
Och så vidare och så vidare
Bloggkommentarer