Subscribe to RSS Feed

Ny bansträckning i 3:e upplagan

nkpg_stadslopp_bankarta_stor

Min träningsplanering byggde på mina halvloja 10 km den 29 augusti i Dubrovnik samt att jag skulle springa två gånger till innan min första start någonsin i Stadsloppet. Tyvärr tog latmasken över i symbios med gudomligt sommarvärme, vilket gjorde att det blev en löpnings-diskrepans mellan Dubrovnik och tävlingsdagen på tre veckor. Det positiva var att jag slapp att bli skadad på grund av eventuell överträning samtidigt som motivationen var på topp. Norrköpings kommun stod för anmälningsavgiften på nästan 300 kr.

Jag, jobbarkompisen Fredrik Larsson samt polaren Joakim ”Spurs” Andersson var nere på området redan klockan 12.15, dels för att hämta nummerlappen i tid, dels för att känna av stämningen. Som sagt detta var första gången jag sprang Stadsloppet. Att allt skedde mellan Spiralenhusen var nog alla rörande överens om att det var klockrent; allt från nummerlappshämtning, bagageinlämning, information till massage – toppen.

nkpg_stadslopp_banprofil_mini
Att man springer bansträckningen två gånger brukar jag vanligtvis avsky; taskig fantasi och mindre vilja  av att stänga av vägar. I och med att Augustifesten pågår samt att familj, vänner och bekanta står längs med de 5 km så måste jag ändå medge att detta var ett betydligt bättre initiativ än att ge sig ut bland Stalininspirerade industriområden och fantasilösa betongshoppingpalats. Ens vänner och familj ser det troligtvis värt mödan att kunna ta foton och heja två gånger under dessa 10 km istället för en.

Detta var tredje gången som Stadsloppet gick av stapeln. Första gången samlade loppet cirka 1200 stycken löpare, andra gången runt 1750 stycken och 2014 räknade arrangörerna med över 2100 tävlingsstinna individer. Parallellt så ställer även elitlöparna upp, något som befrämjar loppet i sig med blandningen motionärer till elit samt allt däremellan; bra jobbat av GOIF Tjalve som arrangerar tävlingen. För oss med barn finns det för andra året i rad en barnklass på 2.3 km där ens avkommor kan tuktas till att bli adekvata hälsoprofeter.

Vädret var optimalt; inte för varmt inte, inte för kallt samt en dos vindfritt. Den trånga startfållan på Drottninggatan från Spiralen till Filmstaden var guld utifrån att det blev väldigt intim stämning med de som tittade på. Det var  många som tagit sig till City just på grund utav att Augustifesten lockar alla kategorier av människor i alla åldrar. I lurarna hade jag dopat mig med de danska melodiska hårdrockkungarna Pretty Maids.

Bad Habit - CD Booklet

Min strategi var indirekt att inte drabbas av blodsmak, det vill säga inte ta i tillräckligt, vilket innebar att gå ut lugnt, hålla det tempot för att kunna höja den sista kilometern. Jag höll rygg på kompisen Joakim Andersson tills efter 4 km efter Kunsgatanbacken då avståndet ökade kraftigt för att efter några 100 meter vara osynlig. Efter första varvet 5 km låg min nettotid på 23.48 (333:e plats), riktigt godkänt utifrån trängseln efter starten. Det var inflation på vätskekontroller; en på varje kilometer, måhända bra då det är möjligt att välja när man ska dricka eller inte. Utmed banan spelade bland annat hårdrockbandet Heavy Shit och 10 andra musikkonstellationer något som förgyllde tävlingen.

Runt 4½ km började det regna och efter 7½ km ösregnade det. Det var tråkigt för publiken, men egentligen ingen större nackdel för oss löpare förutom den ökade risken att halka och aningen tyngre klädsel. Jag ökade tempot som planerat den sista kilometern för att spurta de 200 avslutande meterna. Min nettotid blev till slut 49.17; 341 plats utav 660 som tog sig i mål. Att jag tog mig under 50 minuter var jag helt enkelt jättenöjd med. Min fru Marie och ena dotter Frida hade följt loppet och mötte upp mig efter jag gått i mål.

1184603_1200_673

Smolket i bägaren var definitivt något jag alltid stör mig ihjäl mig på. När arrangörerna lagt ner så stor möda på chip via nummerlappar, varför aktiveras inte dessa såsom de flesta andra lopp jag sprungit när jag passerar startlinjen. Nu blir det lite konstigt för typ alla om man inte har med sig egen tidtagning att få en adekvat tid eftersom det tar sin tid från att startskottet gått till att nå startlinjen där eliten startar. Frågan kvarstår är det en miss eller är det helt enkelt en komplicerad grej att fixa via dessa chip.

Jag fick tiden 50.01 på den officiella tidtagningen (bruttotiden), men en för mig viktig justering till 49.17 utifrån min tidtagning, vilken inleddes precis när jag nådde fram till startflaggan och målsnöret. Jag är långtifrån ensam om dessa funderingar, såväl barn, ungdomar och kvinnor som män muttrade om detta. Som sagt ändras  denna petitess  fadäs till 2015 så är loppet helt optimalt, om inte tar ni inte essensen utav varför vi löpare överhuvudtaget springer – att slå sin riktiga egna tid. När man går in på utmärkta Racetimer.se så får man som tur är med både netto och bruttotiderna, nettotiden dock i parentes.

fotsko1

Bästa dam

1. Ayantu Abera Demisse, 33.51, Linköping

2. Jacinta Wanjohi, 34.09, Kenya

3. Cecilia Kleist, 36.06, IK Akele

Bäste herr

1. William Morwabe,  29.43,  Kenya

2. Ababa Lama, 29.50,  Hälle IF

3. Johan Larsson, 29.59, Strömstad löparklubb

Jag och mina kompisar – nettotid

178. Matthias Magnusson, squashpolare 44.25

249. Joakim Andersson, kompis 46.07

326. Magnus Ström, kompis 48.57

341. Mats Widholm, 49.17

415. Björn Lundberg, barnens kompis pappa 50.38

494. Fredrik Larsson, arbetskollega, 54.38

dsc_6669

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.


Stay in Tune

    Twitter

    Follow Me on Twitter!

    Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu