Subscribe to RSS Feed

2007 var ett vansinnigt bra hårdrocksår. Några band som släppte guldkorn var:

Thunderstone – Evolution 4.0

Gotthard – Domino effect

Scorpions - Humanity – Hour 1

Threshold – Dead reckoning

Pink cream 69 – In10sity

Frederiksen & Dennander – Baptism by fire

The Poodles – Sweet Trade

Nightwish – Dark passion play

Masterplan – MKII

Pride of lions – The roaring of dreams

Within Temptations – The heart of everything

Nocturnal rites – The 8th sin

Sundsvallsbördiga Kay Backlund och  Lars Chriss startade Lions share runt 1987. Åtta år, så länge tog det innan bandets debutalbum (Europa) släpptes.

Jag kommer så väl ihåg när jag för första gången hörde bandet. Då befann  jag mig på Rocks i Globenområdet. Bara det var en upplevelse i sig, utifrån deras fäbless för melodic rock och AOR.

Låtarna ”Sins of a father” & ”Scarecrow” nästintill golvade mig. Kunde svensk hårdrock vara så här världsklassigt? Jo, så var fallet, därefter sällade jag mig till deras ökande fanskara.

Är man slav under Judas Priest Painkiller-eran eller ett fan av Black Sabbath-riffande så fick man också sitt lystmäte uppfyllt via Lions Share – Emotional coma, deras  femte sedan starten.

Tony Iommi är Gud! Hans patenterade riff har för alltid format kommande hårdrock. Dock är Lars Chriss hans rättmätiga arvtagare till riffens heliga förbundsark.

Emotional coma visade han upp rifforgier som få andra kunnat uppbringa.

Det var ett groteskt välansat album med Nils Patrik Johansson sångdebut. Kombinationen slog mer än väl ut. Detta var en härdsmälta av allt som jag förknippar med tidlös hårdrock.

Lions Share släppte två år senare ett album Dark Hours, som var ännu grymmare, hur det än nu var möjligt.

Albumen från 2007 och 2009 är så osannolikt underskattade. I de bästa världar skulle de ha miljoner streams och vara i var och hens vinylbackar.

Lars Patrik Johanssons kväkande är i mina öron top notch, men jag kan förstå att det är en vattendelare. Antingen gillar man hans lite säregna stämmor, eller så gör man det inte.

LIONS-SHARE-Emotional-Coma

Emotional Coma inleddes med blytunga ”Cult of denial”. Efterkommande ”The edge of the razor” visade var metal-skåpet skulle stå.

I titellåten utkristalliserades Black Sabbath look a likes, på ett bra sätt. Tempot höjdes markant i ”Clones of fate”. Den lite thrashiga tingesten genomljöds av melodisk testosteron.

Lika mycket speed hittades i ”Trafficking” som också adderade en AOR-refräng.

Som sagt, detta var ett helgjutet album som flörtade med såväl Black Sabbath som Judas Priest, fast med en egen själ och rediga kasslerfläskiga refränger.

2009 kom Dark Hours ut. Den kontaminerades av 11 projektiler, med stark betoning på just projektiler.

Inledande vitamininjektionen ”Judas must die” var omutbar. Full fart från första noten, utan att vara power metal.

På denna platta infogades det ännu mera AOR, fast på ett subtilt sätt som i ”Phantom rider”, ”Space scam” och  ”The presido 27”.

Vadå AOR? Jo det som skiljer agnarna från betet är Lars omisskännliga sinne för såväl melodier som refränger. Han är ett tvättäkta popsnöre. Något Lars visat prov på genom  tidigare covers på:

Secret service – Flash in the night

City Boys – The day the earth caught fire

Amy Steward – Knock on wood

Min absoluta favolåt var ”Heavy cross to bear”, Vibbarna förde mig till Tony Martin-eran med Headless cross och Tyr.

I mina öron var det en av 2000-tales höjdpunkter. Så mycket kvalitet och variation på en och samma gång. Det var nästan jobbigt att ta in.

Det ska tilläggas att de sedan en tid tillbaka är en duo det vill säga Lars & Nils. Borlängesonen Nils Patrik Johansson har också släppt två egna soloplattor. Självklart  i symbios med sin vapendragare Lars Chriss. Den första hette Evil deluxe och släpptes 2018.

Uppföljaren The great conspiracy släpptes två år senare. Om debuten var sisådär så var uppföljaren till och med bättre än Emotional coma och Dark Hours. Albumet var en best i sina bästa år. Ett av 2000-talets starkaste hårdrockplattor, precis som Lions Shares ovanstående album.

Lars Chriss måste ha en stor eloge eftersom han varit delaktig i tre av de bättre album på denna sida av 2000-talet. Det är ju långt ifrån många som kan skryta om det.

Att jag ser fram emot Lions shares sjunde album är ett understatement. Är det ens möjligt att bibehålla den kvalitet som bandet skämt bort oss med? Det tål att upprepas många många gånger! Emotional coma och Dark hours är obeskrivbart underskattade.

Emotional coma

Cult of denial

The edge of the razor

Soultaker

Emotionel coma

Clones of fate

Trafficking

Bloodstained soil

The arsonist

Hatred´s my fuel

Toxication rave

 

Dark hours

Judas must die

Phantom rider

Demon in your mind

Heavy cross to bear

The bottomless pit

Full metal jacket

The presidio 27

Barker ranch

Napalm nights

Space scam

Behind the curtain

61P+Us3whTL._UF1000,1000_QL80_ (1)

Tags: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.


Stay in Tune

    Twitter

    Follow Me on Twitter!

    Archives

    Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu