Copyright © 2025 LIVSKVALITETSGUIDEN. All Rights Reserved. Snowblind by Themes by bavotasan.com. Powered by WordPress.
2007 var ett vansinnigt bra hårdrocksår. Några band som släppte guldkorn var:
Thunderstone – Evolution 4.0
Gotthard – Domino effect
Scorpions - Humanity – Hour 1
Threshold – Dead reckoning
Pink cream 69 – In10sity
Frederiksen & Dennander – Baptism by fire
The Poodles – Sweet Trade
Nightwish – Dark passion play
Masterplan – MKII
Pride of lions – The roaring of dreams
Within Temptations – The heart of everything
Nocturnal rites – The 8th sin
Sundsvallsbördiga Kay Backlund och Lars Chriss startade Lions share runt 1987. Åtta år, så länge tog det innan bandets debutalbum (Europa) släpptes.
Jag kommer så väl ihåg när jag för första gången hörde bandet. Då befann jag mig på Rocks i Globenområdet. Bara det var en upplevelse i sig, utifrån deras fäbless för melodic rock och AOR.
Låtarna ”Sins of a father” & ”Scarecrow” nästintill golvade mig. Kunde svensk hårdrock vara så här världsklassigt? Jo, så var fallet, därefter sällade jag mig till deras ökande fanskara.
Är man slav under Judas Priest Painkiller-eran eller ett fan av Black Sabbath-riffande så fick man också sitt lystmäte uppfyllt via Lions Share – Emotional coma, deras femte sedan starten.
Tony Iommi är Gud! Hans patenterade riff har för alltid format kommande hårdrock. Dock är Lars Chriss hans rättmätiga arvtagare till riffens heliga förbundsark.
På Emotional coma visade han upp rifforgier som få andra kunnat uppbringa.
Det var ett groteskt välansat album med Nils Patrik Johansson sångdebut. Kombinationen slog mer än väl ut. Detta var en härdsmälta av allt som jag förknippar med tidlös hårdrock.
Lions Share släppte två år senare ett album Dark Hours, som var ännu grymmare, hur det än nu var möjligt.
Albumen från 2007 och 2009 är så osannolikt underskattade. I de bästa världar skulle de ha miljoner streams och vara i var och hens vinylbackar.
Lars Patrik Johanssons kväkande är i mina öron top notch, men jag kan förstå att det är en vattendelare. Antingen gillar man hans lite säregna stämmor, eller så gör man det inte.
Emotional Coma inleddes med blytunga ”Cult of denial”. Efterkommande ”The edge of the razor” visade var metal-skåpet skulle stå.
I titellåten utkristalliserades Black Sabbath look a likes, på ett bra sätt. Tempot höjdes markant i ”Clones of fate”. Den lite thrashiga tingesten genomljöds av melodisk testosteron.
Lika mycket speed hittades i ”Trafficking” som också adderade en AOR-refräng.
Som sagt, detta var ett helgjutet album som flörtade med såväl Black Sabbath som Judas Priest, fast med en egen själ och rediga kasslerfläskiga refränger.
2009 kom Dark Hours ut. Den kontaminerades av 11 projektiler, med stark betoning på just projektiler.
Inledande vitamininjektionen ”Judas must die” var omutbar. Full fart från första noten, utan att vara power metal.
På denna platta infogades det ännu mera AOR, fast på ett subtilt sätt som i ”Phantom rider”, ”Space scam” och ”The presido 27”.
Vadå AOR? Jo det som skiljer agnarna från betet är Lars omisskännliga sinne för såväl melodier som refränger. Han är ett tvättäkta popsnöre. Något Lars visat prov på genom tidigare covers på:
Secret service – Flash in the night
City Boys – The day the earth caught fire
Amy Steward – Knock on wood
Min absoluta favolåt var ”Heavy cross to bear”, Vibbarna förde mig till Tony Martin-eran med Headless cross och Tyr.
I mina öron var det en av 2000-tales höjdpunkter. Så mycket kvalitet och variation på en och samma gång. Det var nästan jobbigt att ta in.
Det ska tilläggas att de sedan en tid tillbaka är en duo det vill säga Lars & Nils. Borlängesonen Nils Patrik Johansson har också släppt två egna soloplattor. Självklart i symbios med sin vapendragare Lars Chriss. Den första hette Evil deluxe och släpptes 2018.
Uppföljaren The great conspiracy släpptes två år senare. Om debuten var sisådär så var uppföljaren till och med bättre än Emotional coma och Dark Hours. Albumet var en best i sina bästa år. Ett av 2000-talets starkaste hårdrockplattor, precis som Lions Shares ovanstående album.
Lars Chriss måste ha en stor eloge eftersom han varit delaktig i tre av de bättre album på denna sida av 2000-talet. Det är ju långt ifrån många som kan skryta om det.
Att jag ser fram emot Lions shares sjunde album är ett understatement. Är det ens möjligt att bibehålla den kvalitet som bandet skämt bort oss med? Det tål att upprepas många många gånger! Emotional coma och Dark hours är obeskrivbart underskattade.
Emotional coma
Cult of denial
The edge of the razor
Soultaker
Emotionel coma
Clones of fate
Trafficking
Bloodstained soil
The arsonist
Hatred´s my fuel
Toxication rave
Dark hours
Judas must die
Phantom rider
Demon in your mind
Heavy cross to bear
The bottomless pit
Full metal jacket
The presidio 27
Barker ranch
Napalm nights
Space scam
Behind the curtain
Bloggkommentarer