Subscribe to RSS Feed

Samma gamla visa igen……eller?

”Stora framgångar uppnås inte genom kraft, men genom ihärdighet”   Samuel  Johnsson

Vem har inte på vårkanten blivit påmind av sarkastiska polare eller själv upptäckt att ens nyårslöfte återigen inte uppfyllts? Jorden går visserligen inte under, men visst blir man aningen besviken på sig själv att man återigen misslyckades. Enligt Sifo är det endast 19 procent av svenskarna som lyckas med sina nyårslöften. De så kallade experterna säger att det i genomsnitt tar cirka 21 dagar att införa en ny vana. Beroende vad du vill uppnå, hur motigt det än känns – uthärda dessa 3 veckor, men se först till att vara förberedd inför vad som komma skall.

En harmonisk människa har lättare att träda in i beteendeförändringsroll. Det innebär att första strategin blir att undvika negativ stress innan själva löftesprocessen inleds. Jul-och nyårshelgerna är källor till stress, något som oftast byter plats med de drakoniska förväntningarna som man byggt upp under årets gång.

1. Köp julklapparna innan  1 december. Vanligtvis vet man vad familjemedlemmarna vill ha eller samlar på. Se till att ha denna proaktiva julklappslista i plånboken eller i något fack i mobiltelefonhölstret. På så sätt påminns man under januari -november om vad som ska köpas på ett tidigt stadium exempelvis på semestern eller marknader. När julen nalkas är priserna som högst och det är betydligt smartare att undvika december månad fullt ut, och handla när det finns bra erbjudanden eller diverse reor istället.

2. Skapa en städlista på ett synligt ställe som inleds i början av december och avslutas 22 december. Ett bra sätt att se till att allt blir gjort innan julafton i samverkan med resten av familjen

3. Se till att inte ta med dig jobbet in till denna långledighet. Gör även här upp en decemberlista på sådant du kan bocka av på jobbet innan den 24:e. Att låta ens arbete inkräkta på julefriden är en källa till  rastlöshet och svårighet att riktigt kunna njuta eller koppla av,  ”för tänk om det eller det händer?”.

4. Livskvalitet är definitivt inte att fara härs och tvärs över länet i syfte att blidka alla vänner och familjemedlemmar på samma dag. Alla som man besöker har sina givna förväntningar och är med i tidsbudgivningen om just er familjs gunst. De vill att ni ska äta av alla rätter, testa den gudomliga pajen, dricka den nya whiskyn eller vinet och umgås så länge som möjligt – med dem. Efter tre sådana rundor är barnen, en själv samt ens parter ruskigt trötta på alla subtila krav.

Se istället till att försöka reducera besöken till endast ett per dag. Medlingsverktyget heter ”nästa år”. ”Nästa år” är en schemaläggning som man enväldigt utformar, men kollektivt uppdaterar sina släktingar med. Detta år kan vi ha jul hos er och juldag hos Mr Smith, nästa år precis tvärtom. Det är bara fantasin som sätter gränserna för hur denna överenskommelse kan struktureras.

Genom att vara på ett ställe julafton, ett ställe juldagen, ett ställe annandag, så outsourcar man bort julstressen, utan att göra avkall på julfriden. Plötsligt finns det tid att ägna sig åt att umgås, äta utan att äta ihjäl, och utan att våndas för alla ursäkter när man ska lämna ena firandet för att hinna till det andra eller tredje. Att bocka av: umgås med barnen, mysa med frugan, prata med alla släktingar och skapat egentidszoner av egentid,  frigör en nästintill oöverträffad livskvalitet. Att man vet med sig att man gjort det man skulle, att allt varit bra och ändå ha tid över, är en flagrant vinstlott. 

5. Det optimala när det gäller egentiden är att försöka aktivera sig genom träning. Att träna några gånger under helgfirandet botar inte bara ångesten utav ha druckit och ätit för mycket, utan rensar också hjärnan på destruktiva tankar om sådant som har varit och sådant som kommer att ske.

Brist på tid som är det vanligaste skälet att inte röra på sig, vilket effektivast  motverkas genom strukturering, planering och prioritering. Denna mentala avlastning befruktar endorfiner och dopamin samt ombesörjer att ditt immunförsvar rehabiliteras. Denna lyckohormonbryggd  är en hörnstenen i hur du kommer att tackla tjuriga och otacksamma barn, jobbiga släktingar, irriterad fru och aktivitetssugna kompisar. Immunförsvaret fungerar som bäst när du är ett med din kropp och har uppnått såväl själslig som kroppslig balans, det vill säga livskvalitet.

Jag  anser att det är bättre att sätta upp små delmål på vägen och se hela löftet som en process. I den är det tillåtet att misslyckas på vägen, i syfte att uppnå slutmålet. Annars är det stor risk att man gapar efter för mycket och istället börjar småsmussla. Genom att göra ens familj delaktig och dessutom inkludera dem i någon form av kollektiv belöning, gör det betydligt svårare att avfärda eller ursäkta sig själv, när hökarna i familjen övervakar varje rörelse man tar. Visst kan man i den utsatta situationen förbanna deras näsvishet, men den känslan är endast ett eko ur det förgångna som spökar.

Motivationen är dock den viktigaste egenskapen i att förändra sitt beteende och sina rutiner. Att som nyårslöfte vilja åka Vasaloppet, men hata kyla, vara rädd för att slå sig, avsky blåbärssoppa och helt sakna koordination ökar inte på ens glöd precis. Att vilja sluta röka kräver en snuskigt stor dos av vilja och motivation, finns inte den den där kommer man att misslyckas fatalt.

Light-Bruksanvisning

  • Rannsaka dig själv: hur ser nuläget ut, hur ser önskat läge ut? Hur ser mina starka och svaga sidor ut?
  • Dela upp löftet i mindre portioner, annars kan uppgiften bli övermäktig.
  • Synliggör löftet på ställen där du är i ditt hem som exempelvis köksbordet och toaletten. Syftet är att reducera förträngning och cementera in de nya adekvata rutinerna.
  • Inför ett dagboksnoterandet, vilken hamrar in rutinerna skriftligt och fungerar som en autobahn till varje delmål.
  • Prata med din familj och ta hjälp av dem.
  • Ha en morot som inkluderar alla i hushållet om löftet hålls. Det kan vara en resa, konsert, restaurangbesök eller praktiskt taget vad som helst. Det sporrar dig själv som de allierade.
  • Att få ett återfall tillhör vanligheterna, men där gäller det att gå vidare med målen, inte gå tillbaka till ruta ett. Att ha de första 6em punkterna bagaget underlättar att återfallen blir få.

Löftet bidrar oftast till synergieffekter, och fungerar som en holistisk dyrk till ökad livskvalitet. Livskvalitetsförbättringar är en process, inte ett tillstånd; något som hela tiden är tvunget att underhållas och vårdas ömt. Belöningen är infriandet i sig samt ökad självkänsla som underlättar för att nästkommande löften också kommer att uppfyllas.

 

Tags: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.


Stay in Tune

    Twitter

    Follow Me on Twitter!

    Archives

    Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu