Subscribe to RSS Feed

Archive for november, 2023

Grekisk hårdrock är väl inte det man mest förknippar med mångfald. Firewind är däremot och slåss med de allra största i genren. Tzatsikigrabbarna bildades av hövdingen Gus G 1998, deras debut kom ut 2002, nästa år kommer för övrigt deras 10 studioalbum ut.

Jag fick upp ögonen för bandet 2008 via albumet The Premonition (deras femte). Därefter har de alltid varit ett av mina allra största favoband. Jag rankar plattan som bland det bästa som släppts på denna sida av 2000-talet.

Detsamma gäller i lika hög grad albumet Firewind från 2020 (deras 9:e), trots mer aggressivitet och mindre AOR.

Premonition samsades drakoniska gitarrer med uppviglande keyboards och melodier att döda till. ”Svenske” Apostolos ”Apollo” Papathanasiou  (Gathering of kings, Majestic, Time Requiem, Spiritual Beggars, Evil Masquerade, Meduza) skötte för övrigt mickstativet på denna magnifika platta.

Jag var som sagt väldigt förtjust i att melodierna sattes i främsta rummet i kombination med de uberhookiga refränger, där även lite AOR kunde skönjas.

De fyra första låtarna lade ribban bestickande högt: ”Into the fire”, ”Head up high”, ”Mercenary man” och ”Angels forgive me”.  Den sistnämnda måste tituleras som en av de 50 bästa låtarna som kreerats på 2000-talet.

Det räckte inte med det. utan covern på ”Maniac” måste stringent utkristalliseras till en av de bästa covers som någonsin gjorts. Originalet sjöngs av Michael Sambello och soundtracket till Flashdance släpptes så tidigt som 1983.

Plattans enda ballad ”My loneliness” var dessutom en näsduksskrynklare av rang.

I mina öron är Gus G lite av en värdig arvtagare till Yngwie Malmsteen, lite som han kunde ha låtit om han inte valt att sjunga såväl som att producera sina egna alster, typ en Yngwie 2.0.

Satan vilken best till album The Premonition var och är, en tvättäkta sådan dessutom!

 

 

 

 

 

Continue Reading »
No Comments

Jag är inte kristen, men inte heller ateist. Istället sällar jag mig till agnostikerna. Lite kortfattat innebär det att jag helgarderar mitt liv genom att varken säga bu eller bä. Finns Gud så finns han, finns han inte så finns han inte.

1982 skedde dock något magiskt, något som skulle kunna känneteckna känslan av att bli frälst. Jag besökte en AOR-polare, som nyligen införskaffat Magnum – Chase the dragon. Hela den eftermiddagen präglades av ubereufori, med stark betoning på just ubereufori.

Dagen efter gick jag och köpte ett eget exemplar på Åhlens. De tre låtarna som fick mig att bli den bästa versionen av mig själv när det kom till luftgitarrviftande var: ”Soldier of the line”, ”The spirit” och ”Sacred hour”.

Holy moly vilka vulkaniska skapelser! Att desarmera dem på sin egna skivspelare var som att träda över till andra sidan. De tre är lika bra nu som då – pure magic i kubik.

Förutom dessa ouppnåeliga låtar gillade jag verkligen ”On the edge of the world” och ”The teacher”. Att omslaget korrelerade till musiken gjorde inte saken sämre. Konstnären  Rodney Matthews fantastiska sci-fi/fantasy var pricken över i:et. Det var förövrigt hans första med Magnum, men långt ifrån det sista.

Som sagt, vilka jäkla låtar!

Continue Reading »
No Comments

Ibland dyker de bara upp, låtar som etsar sig fast i pannloben. Att ens försöka mota bort dem är liktydigt med en kognitiv dissonans. Två sådana goda exempel återfinns på Q5 debutalbum  Steel the light som kom ut 1984.

Allt var inte grunge som glimrade från Seattle. Q5 visade vart hårdrockskåpet skulle stå.

Gruppen ynglade av sig 3 album varav deras senaste släpptes av Frontiers 2016. Ojämnhet skulle man kunna titulera gruppens musikaliska framfart. På debuten var det bara två magiska låtar.

Därutöver gillade jag ”Missing in action”, resten var inte riktigt my cup of thee.

En av de två var titellåten ”Steel the light”. Så sjusärdeles blytungt! Så melodiskt och så episkt. Refrängen var snudd på perfektionism.

Den andra låten som jag vill lyfta fram är ”Lonely lady”. Vill man ta i så skulle man kunna kalla den AOR, i vilket fall som helst hair metal.

Diskrepansen mellan dessa guldkorn och resten av materialet var som sagt anmärkningsvärt stort.

Både ”Steel the light” och ”Lonely lady” var så kallade  brottarhits eller hårdrockanthems. Kalla de vad ni vill, men höjde sig över mängden gjorde de. De har för evigt ristat in sig i min hårdrocknotbok.

Continue Reading »
No Comments

Långt stripigt halvflottigt hår, njaa, jag ville ju ha samma sköna lockar som David Coverdale och Joey Tempest. Bokade tid till en frisersalong där jag skulle permanenta mitt hår. Denna nya look skulle implementeras till alla hair-metal låtar som släpptes i mitten av 80-talet.

På pappret såg det optimalt, men i verkligheten hamnade jag hos en frisörska som missade en vital bit i permanentprocessen. Att inte låta lite hår vara kvar vid pannan resulterade i att allt hår permanentades, vilket innebar att även vid pannan krulla sig. Effekten blev att det såg ut som en peruk.

Denna traumatiska händelse satte sina spår. Däremot blev den andra permanenten klockren -  Learning ny doing

Ett av de hairmetal banden som jag dyrkade mest och bäst var White sister. Tyvärr led deras deras självbetitlade album från 1984 av en halvtaskig produktion, något som devalverade helheten. Plattan var inte heller helgjuten. Dock innehöll alstret fyra groteskt grymma låtar, med stark betoning på groteskt.

Dessa fyra var: ”Straight from the heart”, ”Love don´t make it right, ” Can´t say no” och ”Promises” – melodic pomp rock av ädlaste valörer. Refrängerna var top notch, melodierna made in heaven och musiker som alla var i zonen.

Uppföljaren Fashion by passion kom ut två år senare. Den genomsyrades utav ett bättre produktionslandsskap, dock var kvaliteten inte alls lika hög.

På detta album trängdes två låtar om uppmärksamheten – ”April” och ”Until it hurts”. Hollywoodkillarna släppte tyvärr inte några fler studioalbum. Jag fick förövrigt lite Y & T vibbar av White sister, vilket är en megastjärna i mitt AOR-anteckningsblock.

Som sagt, vilka jäkla låtar!

Continue Reading »
No Comments

Jag är i grund och botten en AOR-gubbe. Att snubben som sjunger på det man lyssnar på verkligen kan sjunga är en övertygelse i den högre skolan. En halvtaskig sångare kan stjälpa de allra bästa låtarna.

Dock är det en sanning med modifikation utifrån ett Accept perspektiv. Albumet Restless and wild från 1982 skakade min själ i grundvalarna.

Låten ”Fast as a shark” var och är helt gudomlig. Att påstå att Udo Dirkschneider sjunger bra är en grav överdrift. Dock passar han som handen i handsken på Accepts låtar, trots att han kväker fram meningarna.

Accept lade musikerkarriären på hyllan 1996 med albumet PredatorMark Tornillo från TT Quick tog över mickstativet 2010 när Acceptgrabbarna injicerande sprillans ny musik.

Albumet titulerades Blood of the nations och var ett riktigt höjdaralbum. Att ersätta Udo var inte det lättaste, men Mark Tornillo gjorde det med bravur. Han var som skapt för att sjunga med Accept. Det måste ha varit en av de bästa vokalistrockaderna i rockvärlden.

Blood of the nation måste i viss mån också tituleras som ett av de bättre comebackalbumen i hårdrockvärlden med Treat och Pretty Maids, pånyttfödelse kallas det väl. Albumets avslutande låt ”Bucketful of hate” var i mina öron plattans starkaste lysande stjärna.

Det är ett smärre under att den är en av de minst streamade låtar på Blood of the nations. För mig är det en av de bästa låtarna som bandet ynglat av sig. Den står sig väl rustad mot klassiker som ”Fast as a shark” och ”Metal heart”.

Som sagt, vilken jäkla låt helt enkelt!

 

Continue Reading »
No Comments

I Frankrike bor det 68 miljoner människor och är till ytan Europas tredje största land efter Ryssland och Ukraina. Hårdrocken lever dock en tynande tillvaro. Shakin´street, Fairyland, Heavenly, Vulcain, Gojira, Archange, Nightmare och Steel angel är några band som jag vet härstammar från detta grodätande land.

Från samma land kommer också halvgrowlande Adagio. Deras debutalbum släpptes 2001 och döptes till Sanctus ignis. Deras comebackalbum titulerades till Life och gavs ut så sent som 2017. Ett album som för övrigt finansierades via crowdfunding.

Bandets motorer är gitarristerna Stéphan Forté och Franck Hermanny, I bandet har två svenskar medverkat, dels keyboardvirtuosen Rickard  Andersson, dels sångesset Mats Levén.

Gillar man vår egen Yngwie Malmsteen och Symphony X så tycker man helt enkelt om Adagio.

På fransosernas fjärde album Archangels in black sjöng Gus Monsanto (Revolution Renaissance, Firestone, Human fortress) vilken efterträdde britten David Readman (Pink cream 69, Almanac, Voodoo circle).

På detta för övrigt braiga album återfanns ”Vamphyri”. Att den plockade upp ett vampyrtema var en ren skär bonus.

Tyngd, melodi och en klockren refräng malde ner sina lyssnare  till nanopartiklar. Så djäkla tungt, så djäkla maffigt, så djäkla bombastiskt – pure fucking magic!

Continue Reading »
No Comments

Danmark har gett oss musikälskare många minnesvärda akter. Volbeat, Pyramaze, Artillery, D-A-D, Fate, Mercyful Fate, Skagerack och självklart the kings of hardrock, Pretty Maids.

Ett annat danskt band som jag fick upp ögonen för var Royal Hunt. Dessa danskar har sedan 1991 till 2022 hunnit släppa 16 stycken studioalbum. Det albumet som fick mina ögonbryn att höjas var deras tredje som titulerades Moving Target som kom ut 1995.

Trots oändligt med rap och grunge 1995 släppte också dessa grupper nytt material. Atlantic, Ozzy Osbourne, The Storm, Dream Theater, Yngwie Malmsteen, Vanden plas, Savatage, Talisman, Heartland, Ayeron, Fair Warning, Harem scarem, för att nämna några guldklimpar det året.

Jag kommer så väl ihåg när jag för första gången hörde inledningslåten ”Last Goodbye”. Det var som en vänsterjabb i solar plexus. Den uberblytunga produktionen, sången, melodin och den klockrena refrängen var som ett enda metal-spa. Alla ingredienserna var upprinnelsen till en riktigt hårdrock-hit, en som fungerar lika effektivt idag som när den kom ut.

Tyvärr har deras 16 album varit diaboliskt ojämna parallellt som de har i mina öron haft väldans svårt att inte typ låta likadant. Det förtar dock inte min upplevelse av ”Last goodbye”. Den kommer alltid att finnas bland de 100 bästa hårdrocklåtar som kreerats.

Continue Reading »
No Comments

Det är inte så många band som tagit upp Yngwie Malmsteens patenterade neo-classic metalpinne. Numera sjunger han såväl som producerar sina egna alster…tyvärr. Det öppnade ju upp fältet för narcissiska konkurrenter.

Tyska At Vance var dem som förde facklan vidare med svenska Stormwind. En annan akt var belgiska gitarronanisten Dushan Petrossi. Hans band heter Iron Mask. Debuten skedde 2002 via Revenge is my name och han sjunde verk Masters of masters släpptes 2020.

Mannen bakom gitarren har skapat en hel del guldkorn. Inget var dock lika bländade som låten med ett stort L i – ”Holy war från albumet Hordes of the brave.

På det albumet medverkade även den svenska keyboardistvirtuosen Rickard Andersson. Densamme  har medverkat i grupper som Majestic, Time Requiem, Space  Odyssey, Karmakanic, Evil Masquerade, Adagio och Silver Seraph, idel neo-classic grupper. Förresten, vart har den killen tagit vägen?

Som sagt, vill man ha sin Yngwie marinerad i chili då är det bara att navigera till inledningslåten ”Iron Mask”. Det är Yngwie på steroider!

Jag tyckte den var bra när den kom, men tycker nästan att den är ännu bättre idag, 16 år efter Hordes of the brave släpptes. Det bara är en låt som man rankar på sin 100 bästa i topp Spotifylista och dylikt. En låt som sticker ut över mängden, en låt som utan svårigheter ersätter barndomens snuttefilt.

Det bara är Dushans magnum opus; det bästa han någonsin kreerat – belgiskt härdat stål. 

 

Continue Reading »
No Comments

Stay in Tune

    Twitter

    Follow Me on Twitter!

    Archives

    Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu